Escoles

Els centres educatius que formen part de l’experiència hi participen des del programa de l’Agenda 21 Escolar de Barcelona.

El programa Agenda 21 Escolar de l’Ajuntament de Barcelona

És un programa pensat per facilitar la implicació dels centres educatius en l’ambiciós projecte d’imaginar i construir un món millor i més sostenible, començant per la intervenció en l’entorn més immediat.

Des de l’any 2001 l’Ajuntament de Barcelona anima els centres educatius (professorat, alumnat, monitors, personal no docent i famílies) a fer la seva Agenda 21 Escolar, com a projecte d’educació, participació i implicació cívica. Una invitació que és alhora reconeixement, estímul i suport a la tasca que molts centres ja fan en educació ambiental i una nova oportunitat de reforçar els vincles entre escola i ciutat.

Durant els onze darrers cursos els centres participants, han desenvolupat un ric ventall d’iniciatives de millora de la pròpia escola i de l’entorn. Cada any s’obre una nova convocatòria tant perquè els centres que ho desitgin puguin aprofundir el seu programa, com perquè nous centres l’iniciïn ara i s’enrolin també en aquest engrescador projecte col·lectiu. En el curs 2012-2013 320 centres de la ciutat, des d’educació infantil a escoles d’adults, desenvolupen els seus projectes segons l’anàlisi de les seves necessitats i interessos.

Cada escola té capacitats diferents i estils o interessos variats. Algunes centren el seu projecte educatiu en unes franges d’edat determinades, o en unes àrees de coneixement concretes, altres treballen de manera més àmplia i transversal. Es pretén potenciar una progressiva implicació de més mestres i/o professorat de cada centre i de més maneres o visions de com treballar en el territori, gràcies a l’existència de la xarxa.

La visió del professorat implicat es basa en la certesa que sortir de l’escola i aprofitar el conjunt de recursos que ofereix la ciutat permet desenvolupar coneixements, actituds i procediments necessaris tant per a la formació integral de l’alumnat com per a la seva comprensió de la realitat. Fa possible l’adquisició i la potenciació de competències socials, i afavoreix nous climes de convivència entre l’alumnat, d’una banda, però també entre l’alumnat i el professorat, i entre ambdós col·lectius i la comunitat veïna.

En el seus projectes d’escola destaquen els aprenentatges que poden fer aprofitant un entorn privilegiat com és el bosc i els horts de Turull, que els ajuda a desenvolupar i contextualitzar el seu currículum educatiu. I en els seus projectes d’A21E fan propostes per repensar el territori proper com un espai educatiu i de relació, un espai per conèixer i entendre, dur-hi a terme accions que el millorin, i alhora també gaudir-ne.

Aquests centres són: les escoles bressol Gat Negre i Gràcia, les escoles Baldiri Reixac, Coves d’en Cimany, La Farigola de Vallcarca, Mare de Déu del Coll, Montseny, Pare Poveda, Rius i Taulet, i Virolai, i els instituts Pere Bosch i Gimpera i Josep Serrat i Bonastre. Són de tots els nivells educatius (bressol, infantil, primària i secundària) i Cliqueu apertanyen als Districtes de Gràcia, Sarrià – Sant Gervasi i Horta de Barcelona.

GuiaApropatTurull 057

L’Agenda 21 Escolar de Barcelona i el projecte Apropa’t als Parcs

Apropa’t als parcs proposa repensar l’espai exterior com un entorn educatiu, partint de la base que, per fer un ús responsable de l’espai, cal entendre’l, viure’l, gaudir-ne i, si és possible, fer-hi accions que el millorin. Per això, el projecte convida als centres a dissenyar i desenvolupar un projecte en un parc concret o zona pública propera a l’àmbit de l’escola o de l’institut.

Des de 2009 més de 25 centres han conegut amb més profunditat els objectius i la metodologia proposada i han començat a realitzar alguna aproximació al parc o jardí on desenvolupen el seu projecte.

El programa centra l’atenció en l’espai com:

• un context d’aprenentatge

• un lloc on promoure-hi la col·laboració entre l’escola i la comunitat

• un petit model on imaginar i executar processos i solucions

L’Agenda 21 Escolar de Barcelona i la xarxa territorial

A partir del 2010 es constitueix la Xarxa d’Escoles per a la sostenibilitat de Catalunya (XESC), en la que s’integren les xarxes locals com les Agendes 21 Escolars locals i la xarxa de la Generalitat Escoles Verdes.

L’Agenda 21 Escolar de Barcelona al món

L’A21E de Barcelona ha estat reconeguda l’any 2010 amb el Premi Internacional de Dubai sobre Bones Pràctiques per a Milllorar les Condicions de Vida (programa Hàbitat de les Nacions Unides).

Anuncis

Un pensament sobre “Escoles

  1. Retroenllaç: codescases

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s